Sappige gehaktbal

De sappige gehaktbal

De sappige gehaktbal is het eerste recept dat op deze website geplaatst is. Niet zo gek, want een lekkere sappige bal is natuurlijk niet verkeerd. Je vindt hier de benodigde ingrediënten en uiteraard de bereidingswijze.

Ingrediënten

Rundergehakt (500 gram)
2 eetlepels Ketjap Manis
1 eetlepel grove mosterd
½ eetlepel zout
1 eetlepel Franse mosterd
1 theelepel cayennepeper
2 eieren
100 gram paneermeel
1 pot vleesfond (voor de jus)
25 gram boter

Bereidingswijze

Het is belangrijk om van te voren je handen goed te wassen met zeep. Vervolgens kun je beginnen met het maken van je sappige gehaktballen. Voeg een klein beetje boter in de pan zodat je kunt bakken. Voor de smaak voeg je ook wat fond toe. Begin vervolgens met kneden. Je kunt alles bij elkaar gebruiken, behalve de fond. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 kleinere gehaktballen. Kies iets wat je zelf het prettigst vindt. Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen: je gaat verder met koken of je laat ze eerst even een half uur in de koelkast liggen. De ballen blijven dan beter in vorm in de pan.

De beste gehaktbal ooit nog even bakken

Doe een scheutje boter in pan. Olijfolie mag uiteraard ook, maar dat is doorgaans wel iets  minder lekker. Vervolgens lekker rondom laten aanbakken. Blijf bij je sappige gehaktballen staan, want anders heb je kans dat het aanbrandt. Wacht totdat ze lekker bruin zijn. Je kunt vervolgens de fond erbij gieten. Je kunt ervoor kiezen om het vet eruit te gieten (voorafgaand aan het toevoegen van de fond), maar je kunt het ook laten zoals het is. Het is iets gezonder als je het eruit haalt, maar het is ook minder lekker. Laat alles vervolgens een half uurtje in de pan sudderen. Als je relatief kleine gehaktballen hebt gemaakt kan het wel sneller, maar een beetje sudderen kan voor de smaak zeker nooit kwaad. Houd de deksel schuin op de pan, zodat de fond ook goed inkookt.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *